Τι βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης;

Το SEO σημαίνει "βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης". Με απλά λόγια, σημαίνει τη διαδικασία βελτίωσης του ιστότοπού σας ώστε να αυξηθεί η ορατότητά του όταν οι άνθρωποι αναζητούν προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την επιχείρησή σας στο Google, το Bing και άλλες μηχανές αναζήτησης.

Τι βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης;

Το SEO σημαίνει "βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης". Με απλά λόγια, σημαίνει τη διαδικασία βελτίωσης του ιστότοπού σας ώστε να αυξηθεί η ορατότητά του όταν οι άνθρωποι αναζητούν προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την επιχείρησή σας στο Google, το Bing και άλλες μηχανές αναζήτησης. Όσο καλύτερη ορατότητα έχουν οι σελίδες σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, τόσο πιο πιθανό είναι να συγκεντρώσετε την προσοχή και να προσελκύσετε υποψήφιους και υπάρχοντες πελάτες στην επιχείρησή σας. μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing χρησιμοποιούν bots για να ανιχνεύουν σελίδες στον ιστό, πηγαίνοντας από ιστότοπο σε ιστότοπο, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με αυτές τις σελίδες και τοποθετώντας τες σε ένα ευρετήριο.

Σκεφτείτε το ευρετήριο σαν μια γιγαντιαία βιβλιοθήκη όπου ένας βιβλιοθηκάριος μπορεί να ανασύρει ένα βιβλίο (ή μια ιστοσελίδα) για να σας βοηθήσει να βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε εκείνη τη στιγμή. Σε αντίθεση με τις πληρωμένες διαφημίσεις αναζήτησης, δεν μπορείτε να πληρώσετε τις μηχανές αναζήτησης για να επιτύχετε υψηλότερες οργανικές κατατάξεις αναζήτησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι ειδικοί του SEO πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια. Πρόκειται για την πρακτική της αύξησης τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας της επισκεψιμότητας του ιστότοπου, καθώς και της έκθεσης της μάρκας σας, μέσω μη αμειβόμενων (επίσης γνωστών ως οργανικών ) αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO - ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ) είναι η διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας και της ποσότητας της επισκεψιμότητας ενός ιστότοπου ή μιας ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης.

Το SEO στοχεύει στη μη αμειβόμενη κυκλοφορία (γνωστή ως φυσικά ή οργανικά αποτελέσματα) και όχι στην άμεση κυκλοφορία ή στην πληρωμένη κυκλοφορία. Η μη αμειβόμενη επισκεψιμότητα μπορεί να προέρχεται από διάφορα είδη αναζητήσεων, όπως αναζήτηση εικόνων, αναζήτηση βίντεο, ακαδημαϊκή αναζήτηση, αναζήτηση ειδήσεων και βιομηχανικές κάθετες μηχανές αναζήτησης. Το black hat SEO επιχειρεί να βελτιώσει την κατάταξη με τρόπους που αποδοκιμάζονται από τις μηχανές αναζήτησης ή περιλαμβάνουν εξαπάτηση. Μια τεχνική μαύρου καπέλου χρησιμοποιεί κρυφό κείμενο, είτε ως κείμενο με χρώμα παρόμοιο με το φόντο, είτε σε ένα αόρατο div, είτε τοποθετημένο εκτός οθόνης.

Μια άλλη μέθοδος δίνει μια διαφορετική σελίδα ανάλογα με το αν η σελίδα ζητείται από έναν άνθρωπο επισκέπτη ή από μια μηχανή αναζήτησης, μια τεχνική γνωστή ως cloaking. Μια άλλη κατηγορία που χρησιμοποιείται μερικές φορές είναι το γκρίζο καπέλο SEO. Αυτή βρίσκεται μεταξύ των προσεγγίσεων μαύρου και λευκού καπέλου, όπου οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται αποφεύγουν την τιμωρία της ιστοσελίδας, αλλά δεν δρουν στην παραγωγή του καλύτερου περιεχομένου για τους χρήστες. Το γκρίζο καπέλο SEO επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη βελτίωση της κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης.

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων, καθώς και το πλαίσιο των συνδέσμων που ακολούθησε, βοηθούν τον ανιχνευτή να κατανοήσει τι αφορά κάθε σελίδα και πώς συνδέεται σημασιολογικά με όλες τις άλλες σελίδες μέσα στην τεράστια βάση δεδομένων της μηχανής αναζήτησης, που ονομάζεται ευρετήριο. Στη συνέχεια, οι αλγόριθμοι αναλύουν τις σελίδες στο ευρετήριο, λαμβάνοντας υπόψη εκατοντάδες παράγοντες κατάταξης ή σήματα, για να καθορίσουν τη σειρά με την οποία οι σελίδες πρέπει να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης για ένα δεδομένο ερώτημα. Επίσης, τον τελευταίο καιρό η Google δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στα παρακάτω στοιχεία για τη SERP (Search Engine Ranking Position). Ένας οργανισμός που ελπίζει να κερδίσει και να διατηρήσει υψηλές θέσεις κατάταξης SERP και, ως αποτέλεσμα, μεγάλη επισκεψιμότητα χρηστών υψηλής ποιότητας, θα πρέπει να εφαρμόζει μια στρατηγική που δίνει προτεραιότητα στην εμπειρία του χρήστη, χρησιμοποιεί μη χειραγωγικές τακτικές κατάταξης και εξελίσσεται παράλληλα με τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των μηχανών αναζήτησης και των χρηστών.

Οι διαχειριστές ιστοτόπων και οι πάροχοι περιεχομένου άρχισαν να βελτιστοποιούν ιστοτόπους για τις μηχανές αναζήτησης στα μέσα της δεκαετίας του 1990, καθώς οι πρώτες μηχανές αναζήτησης καταλογογραφούσαν τον πρώιμο Ιστό. Ο αλγόριθμος κατάταξης μιας μηχανής αναζήτησης λειτουργεί ως ένα εξελιγμένο φίλτρο που προσπαθεί να ιεραρχήσει τις ιστοσελίδες με τρόπο που να τοποθετεί το πιο σχετικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας για το συγκεκριμένο ερώτημα αναζήτησης στα αντίστοιχα δέκα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένα καρουζέλ φωτογραφιών, είναι πολύ πιθανό ότι οι άνθρωποι που αναζητούν τη συγκεκριμένη λέξη-κλειδί αναζητούν φωτογραφίες. Το υπόλοιπο του παρόντος εγγράφου παρέχει καθοδήγηση για το πώς να βελτιώσετε τον ιστότοπό σας για τις μηχανές αναζήτησης, οργανωμένη ανά θέμα.

Το PageRank, ο διάσημος τύπος που εφηύραν οι ιδρυτές της Google, δεν είναι βέβαια το μόνο μέτρο που λαμβάνουν όταν κατατάσσουν τις σελίδες στα δέκα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης. Υπάρχουν εργαλεία έρευνας λέξεων-κλειδιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καθώς και τα δεδομένα που παρέχονται απευθείας από τη Google μέσω του Google Search Console δωρεάν, για να ξεκινήσετε με την έρευνα λέξεων-κλειδιών. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την αναφορά Search Console Mobile Usability για να διορθώσετε τα προβλήματα ευχρηστίας για κινητά που επηρεάζουν τον ιστότοπό σας. Η χρήση της Search Console δεν θα βοηθήσει τον ιστότοπό σας να τύχει προνομιακής μεταχείρισης- ωστόσο, μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ζητήματα που, αν αντιμετωπιστούν, μπορούν να βοηθήσουν τον ιστότοπό σας να έχει καλύτερες επιδόσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Γενικά αναφέρεται σε μια στρατηγική διαδικασία κατά την οποία ένας ειδικός SEO λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τη βελτίωση της ορατότητας του ιστότοπου στα αποτελέσματα αναζήτησης που παράγονται από μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Bing.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *