Πώς λειτουργεί η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης;

Το SEO είναι η διαδικασία λήψης μέτρων που βοηθούν έναν ιστότοπο ή ένα κομμάτι περιεχομένου να κατατάσσεται υψηλότερα στη Google. Για να το κάνουμε λίγο πιο απλό, βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης σημαίνει να παίρνουμε ένα κομμάτι διαδικτυακού περιεχομένου και να το βελτιστοποιούμε έτσι ώστε οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google να το εμφανίζουν προς την κορυφή της σελίδας όταν κάποιος αναζητά κάτι.

Πώς λειτουργεί η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης;

Το SEO είναι η διαδικασία λήψης μέτρων που βοηθούν έναν ιστότοπο ή ένα κομμάτι περιεχομένου να κατατάσσεται υψηλότερα στη Google. Για να το κάνουμε λίγο πιο απλό, βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης σημαίνει να παίρνουμε ένα κομμάτι διαδικτυακού περιεχομένου και να το βελτιστοποιούμε έτσι ώστε οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google να το εμφανίζουν προς την κορυφή της σελίδας όταν κάποιος αναζητά κάτι. Τόσο το on-page όσο και το off-page SEO αποσκοπούν στο να κάνουν τον ιστότοπό σας πιο φιλικό, καθώς και πιο αξιόπιστο, για τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης. Όταν οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν πόσο φιλικός είναι ο ιστότοπός σας προς αυτούς και τους χρήστες, αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιστότοπός σας να κατατάσσεται καλά για διάφορες αναζητήσεις.

SEO σημαίνει search engine optimization (βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης). search engine optimization (SEO) είναι η τέχνη και η επιστήμη του να κατατάσσονται οι σελίδες υψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης, όπως η Google. Επειδή η αναζήτηση είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ανακαλύπτουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, η υψηλότερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της επισκεψιμότητας σε έναν ιστότοπο. Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν προγράμματα υπολογιστών που ονομάζονται αράχνες ή ανιχνευτές για την αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό και την ανάλυση μεμονωμένων σελίδων.

Αυτά τα προγράμματα διαβάζουν ιστοσελίδες και τις ευρετηριάζουν σύμφωνα με τους όρους που εμφανίζονται συχνά και σε σημαντικά τμήματα της σελίδας. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για μια αράχνη της μηχανής αναζήτησης να καταλάβει ότι η σελίδα σας αφορά την ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, αν δεν χρησιμοποιήσετε τις σωστές λέξεις-κλειδιά στα σωστά σημεία. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διασφαλίσετε ότι η Google βρίσκει τις σελίδες σας με την υψηλότερη προτεραιότητα είναι να δημιουργήσετε ένα αρχείο που να πληροί τα πρότυπα της Google και να το υποβάλετε μέσω του Google Search Console. Αν έχετε μια σελίδα που θέλετε να βρίσκουν οι μηχανές αναζήτησης, αλλά δεν υπάρχει σύνδεση με αυτήν από άλλες σελίδες, είναι σχεδόν αόρατη.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι μηχανές αναζήτησης είναι σε θέση να ανακαλύψουν όλο το περιεχόμενο που θέλετε να ευρετηριαστεί και όχι μόνο την αρχική σας σελίδα. Επειδή το ίδιο το περιεχόμενο είναι συνήθως το ίδιο ανεξάρτητα από το τεμάχιο, οι μηχανές αναζήτησης συνήθως αγνοούν οποιοδήποτε τεμάχιο χρησιμοποιείται. Μία από αυτές τις μεθόδους ονομάζεται "γέμισμα λέξεων-κλειδιών" (keyword stuffing), η οποία διαστρεβλώνει τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης με την υπερβολική χρήση λέξεων-κλειδιών στη σελίδα. Υπάρχουν άπειροι ιστότοποι, βιβλία, οδηγοί (γράψαμε ακόμη και έναν εδώ στο Search Engine Journal) - και μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους προσφέρουν αντικρουόμενες πληροφορίες.

Από προεπιλογή, οι μηχανές διατηρούν ορατά αντίγραφα όλων των σελίδων που έχουν ευρετηριαστεί, τα οποία είναι προσβάσιμα στους αναζητητές μέσω του συνδέσμου προσωρινής αποθήκευσης στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ο αριθμός των αποτελεσμάτων που εμφανίζει η Google (βλ. "Σχετικά με τα αποτελέσματα XX παραπάνω) δεν είναι ακριβής, αλλά σας δίνει μια σταθερή ιδέα για το ποιες σελίδες είναι ευρετηριασμένες στον ιστότοπό σας και πώς εμφανίζονται επί του παρόντος στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτές οι πλατφόρμες παρακολουθούν τις κατατάξεις λέξεων-κλειδιών, βοηθούν στην έρευνα λέξεων-κλειδιών, εντοπίζουν ευκαιρίες SEO εντός και εκτός σελίδας και πολλές άλλες εργασίες που σχετίζονται με το SEO.

Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους όταν έχουν ένα ερώτημα και αναζητούν στο διαδίκτυο την απάντηση.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *